Theoretically, there is no way, because you don’t know what the winds have in store for you. But you can estimate. As a math guy here’s how I’d do it:

Calculate three numbers, your fastest time, your slowest time, and your expected time. You’ll have to make some assumptions:

1. Using the 38 footer, the hull speed (max speed) is 8.2 kts; for the Rose, let me guesstimate 9 kts, and transat, let’s say maybe 10 kts because it can get up on plane. (Folks, correct me if I’m wrong.)

2. You know the distance remaining. The game provides you with this data.

3. However, if the winds cooperate you might take a shortcut, or if they are adverse, you might have to go “the long way around.” Let’s assume you can use the distance given by the game.

– For fastest time, divide the total remaining distance by your fastest possible speed.

– For slowest time, divide the total remaining distance by your slowest “believable” sustained velocity made good. Let me arbitrarily set this at 2 kts.

– For expected time, watch what speeds you’ve been able to achieve on the journey thus far, and use that for your speed. Then divide the total remaining distance by this speed to get remaining time.

Example: I’m at the mouth of the strait of Juan de Fuca (close to Neah bay) and have laid out a course, with waypoints, up to Anchorage, AK. The remaining distance is 1350 nautical miles (nm).

Fastest time: 1350/8.2 kts = 164.6 hours, or 6.86 days.

Slowest time: 1350/2 = 675 hours or 28.13 days.

Expected time: I’ve managed only 2 kts so far, but that’s with light, contrary winds. Out in the pacific I expect to do more like 5-6 kts in the right direction at any time. So: 1350/5.5 = 245 hours, or 10.2 days.

I’m an optimist, but this journey is very likely going to take me on the order of 10 days. THEN I can join in the racing action!